Ik hoor veel mensen zich afvragen wat nu gezonde voeding is.
Wat
aten we vroeger? Is de mens een vegetariër of juist niet? De één duikt
in de geschiedenis om via het oorspronkelijke, binding te krijgen met
het natuurlijke nu. De ander gaat op zoek naar oosterse wijsheden.
Deze
tijd vraagt om visie. Het eten dat je in de winkel koopt, is niet meer
vanzelfsprekend iets dat je voedt. En dat is vrij lastig, want er zijn
veel tegenstrijdige meningen over wat gezonde voeding is. Je
kunt
verstrikt raken in allerlei tegenstrijdige informatie. Alleen volkoren
producten? Of helemaal geen granen? Liever geen gluten? Is vlees eten
ongezond? Eet ik te veel of juist te weinig eiwitten? Krijg ik genoeg
anti-oxidanten? Is biologisch wel gezonder?
Wanneer je je
verdiept in de achtergrond van verschillende klassieke
voedingstradities zie je gelukkig ook veel overeenkomsten. Daar kunnen
we een visie aan ontwikkelen. De moderne voedingstheoriën zijn meestal
gebaseerd op problemen uit de huidige samenleving en geven praktische
oplossingen binnen dezelfde denkkaders. Het ontwikkelen van een visie
die de mens, het leven op aarde en de kosmos als geheel ziet, kan een
basis zijn om je eigen weg te vinden, je eigen keuzes te maken. Met
een visie kun je je ervaringen duiden en richting geven aan een volgend
uitproberen. Zo werken hoofd en gevoel samen en kun je daadkrachtig
handelen.